Κυριακή, Μαρτίου 30

ΤΟ ΓΑΛΑ ΚΑΙ ΤΟ ΛΑΔΙ ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ



Το παρόν αφιερώνεται εξαιρετικά στους συμπολίτες που πλειοδότησαν σε αιτήματα αγροτών και κτηνοτρόφων, στηλοβάτες κατά τ’ άλλα των μνημονιακών πολιτικών δυνάμεων, που διέλυσαν τον πρωτογενή τομέα στον τόπο μας, προς όφελος των πολυεθνικών.


Συνεχίζοντας την παράδοση των δυτικών αποικιοκρατών, η τρόικα μετέθεσε το κέντρο βάρους του νέου γύρου διαπραγματεύσεων, από τα δημοσιονομικά, στον έλεγχο και στην αποδιάρθρωση της εγχώριας παραγωγής, προς όφελος των πολυεθνικών εταιρειών.

Επικαλούμενοι την έκθεση του ΟΟΣΑ, οι δανειστές μας, σε πλήρη συγχορδία με τη γερμανική καγκελαρία, επιμένουν μετ’ επιτάσεως-μεταξύ άλλων (φαρμάκων, ψωμιού, βιβλίων κλπ), στην απελευθέρωση της αγοράς για δυο βασικά προϊοντα μας: το γάλα και το λάδι, θέτοντας στο στόχαστρο τον πρωτογενή τομέα της χώρας.

Σχετικά με το γάλα:

  Οι προθέσεις τους έχουν γίνει αντιληπτές από καιρό, αφού, μετά τις ποσοστώσεις στην εγχώρια παραγωγή ζωοτροφής και γάλακτος (στο πλαίσιο της ΚΑΠ) ακολούθησαν, στα χρόνια των μνημονίων: η πώληση της συνεταιριστικής ΔΩΔΩΝΗΣ (στον επικεφαλής της τουρκικής Κόκα-Κόλα), οι επιβαρύνσεις στο πετρέλαιο κίνησης, η φορολόγηση των αγροκτημάτων και η συνεχής επιβάρυνση του κόστους παραγωγής ανά μονάδα αγροτικού προϊόντος, προς όφελος των μεγάλων εκμεταλεύσεων.
  Η επιμονή της τρόικας στην παράταση των ημερών του «φρέσκου γάλακτος» πέραν των πέντε, οδηγεί στην απελευθέρωση της αγοράς γάλακτος, αφού αυτό θα μπορεί να εισάγεται, -είτε σε μορφή σκόνης, είτε σαν πάγος-, και να πωλείται ως φρέσκο στην εγχώρια αγορά. Το όριο των πέντε ημερών είναι αποτρεπτικό για τις ξένες εταιρείες, αφού δεν προλαβαίνουν να ολοκληρώσουν τον κύκλο: παραγωγή, παστερίωση, μεταφορά και διάθεση, προκειμένου να επωφεληθούν από την τιμή πώλησης του φρέσκου γάλακτος στα ράφια των σούπερ μάρκετ. 
Η προοπτική αυτή θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη πτώση της τιμής του παραγωγού, (που σήμερα, για το αγελαδινό γάλα φτάνει περίπου στα 0,44 ευρώ/kg), οδηγώντας σε κατάρρευση τον κλάδο και σε ματαίωση κάθε σχεδίου διατροφικής αυτάρκειας για τη χώρα, την ώρα που αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη επισιτιστική κρίση στην μεταπολεμική της ιστορία και η παραγωγική αναδιάρθρωση είναι μονόδρομος για την εθνική επιβίωση.
 Να σημειωθεί ότι, η συνολική ετήσια παραγωγή αγελαδινού γάλακτος, που κυμαινόταν στους 750.000 τόνους κατά μέσο όρο έως το 2005, παρουσιάζει κάμψη στους 640.000 τόνους το 2012 και φτάνει μόλις τους 600.000 τόνους το 2013 (στοιχεία ΠΑΣΕΓΕΣ), γεγονός που αντανακλά την ελάττωση των μικρομεσαίων γαλακτοκομικών εκμεταλλεύσεων, που παράγουν μέχρι 50.000 κιλά γάλα ετησίως (από 25.000 στις αρχές του ’90 σε μόλις 2.000 το 2012), με τάση διαρκούς συρρίκνωσης!
  
Σχετικά με το λάδι:

 Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και οι πιέσεις “των ντίλερ”, για πρόσμιξη του ελαιολάδου μας με σπορέλαια (σογιέλαια, κανόλες, φοινικέλαια, καλαμποκέλαια, βαμβακέλαια, κλπ), 
με απώτερο στόχο την νόθευση του βασικότερου εγχώριου προϊόντος της μεσογειακής διατροφής.


  Για την εμπορική περίοδο 2013/2014 αναμένεται αύξηση κατά 7% της παραγωγής σπορελαίων στην Ευρώπη, αγγίζοντας τα 17 εκατομμύρια τόνους, στους οποίους, αν προστεθούν 8,5 εκατομμύρια εισαγωγών ελαιοκάρπων (κυρίως γενετικά τροποποιημένης σόγιας) από τρίτες χώρες και άλλα 2 εκατομμύρια τόνων από αποθέματα, ισοδυναμούν με 27-28 εκατομμύρια τόνους σπορελαίων. Η ευρωπαϊκή ένωση απορροφά περί τους 13-14 εκατομμύρια τόνους ετησίως για τη βιομηχανία τροφίμων και άλλα 8-10 εκ. για καύσιμα (βιοντήζελ),  χωρίς κάποια αυξητική τάση στα τελευταία χρόνια. Οι διαθέσιμοι 2-3 εκατομμύρια τόνοι στο τέλος της εμπορικής περιόδου, επιλέγεται να εισαχθούν στη διατροφική αλυσίδα του φτωχού Νότου, αλλάζοντας τις διατροφικές συνήθειες. 

Η επιλογή αυτή των εμπόρων-μεταπρατών γίνεται παρά τις ενστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που θεωρεί τα σπορέλαια πηγή μεγάλων βλαβών για τον ανθρώπινο οργανισμό, λόγω του υψηλού ποσοστού πολυακόρεστων λιπαρών, που προκαλούν προ-καρκινική δράση, ευνοούν δηλαδή την εμφάνιση καρκίνου μέσω μηχανισμών που σχετίζονται με τον μεταβολισμό των λιπαρών ουσιών. Η χρεοκοπημένη Ελλάδα καλείται ν’ αποτελέσει και εδώ το πειραματόζωο των νέων σχεδιασμών, θέτοντας σε κίνδυνο την δημόσια υγεία.


"Ο άλλος δρόμος"
  
Στον αντίποδα, η ανασυγκρότηση της αγροτικής οικονομίας προϋποθέτει ένα «εθνικό» σχέδιο προστασίας της εγχώριας παραγωγής και ανάπτυξης, με βάση τους μικρομεσαίους παραγωγούς και κεντρικό στόχο την αυτάρκεια αγροτικών προϊόντων και την κάλυψη των διατροφικών αναγκών ολόκληρου του πληθυσμού, με ασφαλή και οικολογικά παραγόμενα προϊόντα. Ένα σχέδιο που να ενισχύει νέες αναγκαίες δομές στον αγροτικό χώρο, με χαρακτηριστικά αποκέντρωσης και τοπικοποίησης, σε συνδυασμό με μια νέα συλλογική-συνεταιριστική συνείδηση και οργάνωση. 

Δομές και δίκτυα που θα αξιοποιούν το νεότερο επιστημονικό δυναμικό της χώρας (που τα τελευταία χρόνια, όντας απαξιωμένο, αποδημεί) με ταυτόχρονη αναβάθμιση των ερευνητικών ιδρυμάτων και αξιοποίηση της πείρας και της γνώσης των ανθρώπων του χωραφιού.

Ειδικότερα, η ανάκαμψη του κτηνοτροφικού τομέα προϋποθέτει ένα «εθνικό» σχέδιο κινήτρων για την απασχόληση νέων ανθρώπων σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές. Βάση  αυτού του σχεδίου, παραγωγικοί συνεταιρισμοί περιφερειακής εμβέλειας, ως ενιαίες μονάδες να έχουν την ευθύνη για την ταυτόχρονη παραγωγή αγροτικών προϊόντων και ζωοτροφών, να αναλαμβάνουν την παραγωγή και αναπαραγωγή του ζωικού κεφαλαίου (στηριζόμενοι στις ντόπιες ποικιλίες) και παραπέρα, την παραγωγή και επεξεργασία ζωοκομικών προϊόντων, για την κάλυψη περιφερειακών και εθνικών αναγκών.


 Σε συνεργασία δε με καταναλωτικούς συνεταιρισμούς, να προωθούνται άμεσα προγράμματα κάλυψης επισιτιστικών  αναγκών ευπαθών κοινωνικών ομάδων, καθώς και η στήριξη των κοινωνικών δομών των Δήμων για όσους αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης.

   Τα παραπάνω  είναι μερικά μόνο προαπαιτούμενα προκειμένου να οικοδομηθεί μια νέα προσέγγιση-σχέση του παραγωγού με το προϊόν που παράγει και με τον καταναλωτή για τον οποίο προορίζεται, αμβλύνοντας κατά το δυνατόν την αντίθεση αυτή.

Μπαμπαδήμας Γιάννης



Δευτέρα, Μαρτίου 24

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ κ. ΓΙΩΡΓΟΥ ΨΑΡΟΛΟΓΟΥ ΣΤΟΝ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΔΙΑΛΟΓΟ

Ξεκινώντας την επικοινωνία μας με τους συνδημότες μας, θέλουμε να καταθέσουμε μερικές βασικές σκέψεις, οι οποίες μαζί με το πρόγραμμά μας, θα αναδείξουν τις διαφορές μας με τους άλλους συνδυασμούς και θα αποτελέσουν τον πυρήνα της παρέμβασής μας.
1. Ο συνδυασμός μας δεν έχει κομματικές ταυτότητες.
Αποτελείται από ενεργούς πολίτες με πολιτική άποψη, που τους ενώνουν η ηθική, η μη συναλλαγή, η τιμιότητα, η διάθεση για προσφορά στα κοινά.Συμμετέχουμε από πεποίθηση ότι η τοπική αυτοδιοίκηση μπορεί και πρέπει να γίνει θεσμός άμεσης δημοκρατίας.
2. Ο «Καλλικράτης» οδήγησε σε μαρασμό την Τ. Α., τους Δήμους, για δύο κυρίως λόγους :
Πρώτον : Δημιούργησε οικονομικό έλλειμμα, αφού τους έδωσε αρμοδιότητες χωρίς να τους δώσει τους αντίστοιχους οικονομικούς πόρους, ταυτόχρονα με δραστική μείωση της θεσμοθετημένης χρηματοδότησης.
Δεύτερον : Δημιούργησε δημοκρατικό έλλειμμα, αφού απομάκρυνε τον πολίτη από τα κέντρα διοίκησης των δήμων και τους μετέτρεψε αποκλειστικά σε ιμάντες της κεντρικής διοίκησης. Για εμάς η αυτοδιοίκηση ή θα είναι τοπική, κοντά στα προβλήματα των πολιτών, ή απλά δεν υπάρχει.
Η πρότασή μας είναι σαφής. Αγωνιζόμαστε αταλάντευτα για την κατάργηση του «Καλλικράτη». Μέχρι να το πετύχουμε θα στηρίξουμε τις τοπικές κοινωνίες με κάθε τρόπο και κυρίως με δίκαιη διανομή των οικονομικών πόρων του Δήμου.

Λέμε απλά και καθαρά:
  • Διαχειριζόμαστε απολύτως με κοινωνική ανταποδοτικότητα και επάρκεια και το τελευταίο ευρώ. Οι τοπικές κοινωνίες ανοιχτά και δημόσια θα επιλέγουν ποια έργα μεγάλης κλίμακας θεωρούν αναγκαία για την αναπτυξιακή τους προοπτική.Δεν θα γεμίσουμε τα συρτάρια του Δήμου με μελέτες αμφίβολης αναπτυξιακής ανταποδοτικότητας και υπερβολικού κόστους. Από την εμπειρία μας γνωρίζουμε τι μπορούμε να διεκδικήσουμε σε κάθε δημοτική περίοδο.
  • Καθαρές κουβέντες προς όλους. Τη στιγμή που ο κόσμος υποφέρει από τη λιτότητα και την ανέχεια δεν υπάρχουν περιθώρια για βόλεμα των ημετέρων. Τα χρήματα προέρχονται από την δική του υπερφορολόγηση και σ’ αυτόν πρέπει να επιστρέφουν
  • Τα έργα τοπικής κλίμακας του τεχνικού προγράμματος του Δήμου ΔΕΝ θα γίνονται με απευθείας αναθέσεις όπως μέχρι τώρα αλλά με διαφανείς διαδικασίες, (είτε με επιστασίες του Δήμου είτε με προσφορές), ανοιχτές στον κοινωνικό έλεγχο.Αντίθετα όπως προκύπτει από τον απολογισμό του Δήμου το σύνολο σχεδόν των έργων έγιναν με απευθείας αναθέσεις χωρίς προσφορές.(ενημερωτικά αναφέρουμε ότι ο τεράστιος για τα μέτρα μας δήμος Περιστερίου έχει κάνει μόνο δύο απευθείας αναθέσεις για έκτακτα περιστατικά.
  • Οι προμήθειες του Δήμου θα γίνονται με προσφορές όλων των ενδιαφερομένων. Ολοι οι κάτοικοι του Δήμου έχουν ίσα δικαιώματα, και πάνω απ’ όλα αξιοπρέπεια, την οποία κανείς δεν δικαιούται να υποσκάπτει και να διαπραγματεύεται.
  •  Τέλος θεωρούμε ότι υπάρχουν περιθώρια ώστε οι δημοτικές υπηρεσίες (ύδρευση, άρδευση, καθαριότητα, φωτισμός) να αναμορφωθούν με στόχο τη μείωση του κόστους λειτουργίας τους, για να προκύψει και μείωση των δημοτικών τελών (υπάρχουν προτάσεις που θα αναφερθούν στο πρόγραμμά μας).Όπου είναι αναγκαίο να χρησιμοποιηθούν ιδιώτες στις ανταποδοτικές υπηρεσίες αυτό θα γίνει με δημόσιες κλειστές προσφορές.
Αυτά θα γίνουν με την παρουσία μας.
Αγαπητοί συμπολίτες, εμείς προτείνουμε, διεκδικούμε, αγωνιζόμαστε.
Αυτό κάναμε μια ζωή, αυτό ξέρουμε καλά, αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε.
Εξάλλου δεν έχουμε μάθει αλλιώς.
 Γι’ αυτό :

  • Σας καλούμε να συμπορευτείτε μαζί μας, στον  «άλλο δρόμο».
  • Σας καλούμε να μην υποκύψετε σε παλαιοκομματικές πρακτικές, πρακτικές που οδήγησαν τον καθένα ατομικά και τη χώρα μας εδώ που βρισκόμαστε.
Εμείς μια υπόσχεση δίνουμε δυνατά και δημόσια.
ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΑΝΤΑ ΔΙΠΛΑ ΣΑΣ !

Γεώργιος Τρ. Ψαρολόγος
Υποψήφιος Δήμαρχος Νότιας Κυνουρίας



Δευτέρα, Μαρτίου 17

ΤΟΠΙΚΕΣ – ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ – ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2014


Η ώρα των τοπικών, περιφερειακών και ευρωεκλογών πλησιάζει. Πρόκειται για αναμέτρηση βαθιά πολιτική, που θα καθορίσει και τις μετέπειτα εξελίξεις.Κυρίως, γιατί στο φόντο αυτών των εκλογών η χώρα μετατρέπεται ολοένα και περισσότερο σε ερείπιο, που δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της και τους κινδύνους που την απειλούν. Το ίδιο και η κοινωνία βυθίζεται εξαιτίας της απουσίας πειστικής προοπτικής. Αυτή η εικόνα της χώρας και της κοινωνίας προσδίδουν ιδιαίτερη βαρύτητα στις εκλογές που πλησιάζουν.

Γενικό ζητούμενο: η κοινωνικοπολιτική ανασυγκρότηση της χώρας. Αυτό διαπερνά και αφορά κάθε επιμέρους κοινωνικό χώρο. Σε τοπικό επίπεδο αυτό συνεπάγεται μια οργανωμένη προσπάθεια αντιμετώπισης του Δήμου ως κοινωνικής σχέσης. Και η αξιοποίηση της όποιας κοινωνικής διαθεσιμότητας.

Ειδικό ζητούμενο: η επαναθεμελίωση τουτοπικού”, όχι μέσω της μικροπολιτικής, αλλά μέσω της Δημοκρατίας, που θα κινητοποιεί πολίτες, όχι ψηφοφόρους. Η σπονδύλωση και της τοπικής κοινωνίας από κινήσεις, συλλόγους, δράσεις, δίκτυα, το ζωντάνεμα κάθε τοπικής δραστηριότητας και η επέκταση της πολιτικής δράσης παντού.
Η συσπείρωση και η αλληλεγγύη μεταξύ των ανθρώπων πρέπει να ενισχυθεί σε κάθε της μορφή, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Έτσι αντιμετωπίζονται τα μνημόνια. Ανοικοδομώντας το χωριό, την πόλη, το δήμο, τη χώρα και τις κοινωνικές σχέσεις εξαρχής, σεάλληβάση
Ο πολίτης να μην είναιπελάτηςούτε του κόμματος, ούτε του κράτους, ούτε των διοικούντων, αλλά να ακούγεται, να συνδιαμορφώνει, να συμμετέχει σε κοινωνία και σε πολιτική.

Αντίσταση λοιπόν και αγώνας ενάντια στην εφαρμοζόμενη μνημονιακή πολιτική. Το Δημοτικό Συμβούλιο, και του Δήμου Νότιας Κυνουρίας, κυματοθραύστης των μνημονιακών πολιτικών, να υπερασπίζεται τη ζωή, τη στέγη, την υγεία, την εργασία των δημοτών-πολιτών. Ανόρθωση της τοπικής οικονομίας, με στόχο τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας και όχι την ανταγωνιστικότηταεπιχειρηματικότηταμεγιστοποίηση του κέρδους
Και τέλος συμμετοχή των Πολιτών-Συλλόγων-Φορέων, άμεση και πλατιά δημοκρατία σ' όλα τα επίπεδα.

ΜΠΑΜΠΑΔΗΜΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ




Παρασκευή, Μαρτίου 14

Το μπόι ενός πιτσιρικά...



Πληρώνουμε χαράτσια κι ότι μας ζητηθεί, δειλοί ραγιάδες κι άβουλοι, στη νέα κατοχή

Στο σκoπευτήρι της Καισαριανής την Πρωτομαγιά του ’44, οι «προοδευμένοι» και «πλεονασματικοί» σήμερα στον προϋπολογισμό τους κατακτητές, εκτέλεσαν 200 πατριώτες. Γνωστή η ιστορία σχεδόν σε όλους. Άγνωστη η ΙΣΤΟΡΙΑ (έτσι, με κεφαλαία γράμματα), ενός πιτσιρικά 12 χρονώ, που συνελήφθη με τους υπόλοιπους και οδηγήθηκε μαζί τους στο εκτελεστικό απόσπασμα.

Στήθηκαν όλοι στο μεγάλο μαντρότοιχο, με αντίκρυ τους τα θηριώδη πυροβόλα. Κι έτσι, καθώς ήτανε οργανωμένοι οι κατακτητές – όπως και σήμερα- και δεν ήθελαν τίποτα ν’ αφήνουν στην τύχη, πάκτωσαν τα πυροβόλα σε ψηλές τσιμεντένιες εξέδρες, έτσι που το ύψος βολής να φτάνει ένα αντρίκιο μπόι. Δεν είχε γίνει πρόβλεψη για παιδιά. Στις «προοδευμένες» δυτικές κοινωνίες, βλέπετε, τα παιδιά δεν προβλέπεται να στήνονται απέναντι στα αποσπάσματα. Μα τί κρίμα, σε τούτο τον έρμο τόπο ένα παιδί, ένα δωδεκάχρονο παλικαράκι, στάθηκε απέναντι στα πολυβόλα. Εύστροφος ο «μικρός», καθώς έκοβε το μάτι του, πήρε χαμπάρι πως το μπόι του ήταν κάτω από τη γραμμή του «θερισμού». Κι ανασηκώθηκε στα ακροδάχτυλα... να μην τη βγάλει καθαρή... να μην κουτσοβολευτεί αυτός δίπλα στους πεθαμένους... ένα δωδεκάχρονο παιδί ανασηκώθηκε στ’ ακροδάχτυλα... και γίνηκαν μεμιάς αυτοί οι 2-3 πόντοι, χιλιόμετρα ήθους. Όταν αρχίνισαν τα όργανα του θανάτου, όχι μόνο κανείς δεν έσκυψε να φυλαχτεί, μα και το παιδί ανασηκώθηκε για να μην ξεφύγει...

Πώς γίνηκε και οι πιτσιρικάδες που μεγάλωσαν από τότε, όσοι γλιτώσανε, όσοι γεννήσανε παιδιά, πώς γίνηκε να φτιάξουνε ένα λαό, που σκύβει συνέχεια για να φυλαχτεί...

Πώς γίνηκε σε 60 χρόνια δρόμου να κοντύναμε όλοι τόσο πολύ και να μας νοιάζει μονάχα να περάσει το κεφάλι μας κάτω από τα μέτρα, να μη μας αγγίξουν εμάς και τσιμέντο οι άλλοι γύρω μας...

Πώς γίνηκε σε δύο γενιές να θάφτηκε τόσο ήθος κάτω από εισαγόμενα μπιχλιμπίδια και πλαστικά πλήκτρα...

Τώρα, απέναντι στα ίδια πακτωμένα πυροβόλα, στέκεται βουβός ένας ολόκληρος λαός, με την ψυχή του κουρελιασμένη.

Όλοι εμείς, «δειλοί, μοιραίοι και άβουλοι αντάμα», θεατές της ζωής μας, με μόνη έννοια μη και μας πέσει η σακούλα με το ποπ κόρν από τα σφιγμένα ποδάρια μας...
Τώρα που πακτώνουν στα τσιμέντα την ίδια τη ζωή και το μέλλον του τόπου μας...
Κι αν είναι αλήθεια αυτό που μας δίδαξαν οι γιαγιάδες μας, πως ζωντανοί και πεθαμένοι σ’αυτό τον τόπο είναι της ίδιας κοινότητας «μετέχοντες», αλοίμονό μας σαν γυρίσει ο κύρης μας... και θα γυρίσει αργά ή γρήγορα... θα απλώσει έαν μακρύ κόκκινο κορδόνι στο μπόι ενός δωδεκάχρονου πεθαμένου... να δει... να ελέγξει... πόσων το μπόι μίκρυνε και περνά από κάτω... κι αν έμεινε κανείς που να μην χωρά... θα τον γλυκοφιλήσει σταυρωτά στα μάγουλα. Κι όσο για τους υπόλοιπους, σίγουρα θα μονολογήσει: «η πείνα το καμάρι είναι του Κιοτή, του σκλάβου που του μέλλει να θαφτεί».

Μπαμπαδήμας Γιάννης




Δευτέρα, Μαρτίου 10

Αυτοδιοίκηση στην υπηρεσία του Μνημονίου ή των πολιτών;


Της Ολγας Γεροβασίλη*
Ενας λαϊκός θεσμός με ισχυρή παράδοση, όπως η Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπου θα έπρεπε να ανθούν η συμμετοχή και η δημοκρατία, αφού στραγγαλίστηκε από τις μνημονιακές πολιτικές, κατέστη ένας βραχίονας του κρατικού μηχανισμού. Γιατί οι ΟΤΑ, ως όπλο των «κάτω», έπρεπε οπωσδήποτε να αποδυναμωθούν. Ετσι, ξεκίνησε μια συστηματική απόπειρα αποδόμησής τους τόσο στο ηθικό επίπεδο, μέσω του πελατειακού συστήματος και της διαφθοράς, όσο και στο θεσμικό επίπεδο μέσω του «Καλλικράτη» και στο λειτουργικό επίπεδο, αρχικά μέσω της παρακράτησης πόρων, εν συνεχεία μέσω της αναντιστοιχίας πόρων και αρμοδιοτήτων και εσχάτως μέσω των τεράστιων περικοπών. Κι αφού «σάπισαν», ήρθαν το Μνημόνιο και οι Φούχτελ να τους «εξυγιάνουν» με τρόπο αποικιοκρατικό και αφυδατωμένο από τη δημοκρατική τους ουσία αλλά και από την οικονομική τους δυνατότητα. Τα ελάχιστα διαθέσιμα που απέμειναν ελέγχονται, τώρα, από το νεοσύστατο «Οικονομικό Παρατηρητήριο» Αυτοδιοίκησης και την τρόικα, περιορίζοντας σημαντικά και τις αρμοδιότητές τους, όπως τους σχολικούς φύλακες, τη δημοτική αστυνομία, την καθαριότητα και ανακύκλωση, που περνούν στους «εθνικούς εργολάβους».

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει καταστεί, φανερά πλέον, ένας ιμάντας μεταβίβασης της κεντρικής εξουσίας στην περιφέρεια, αναπαράγοντας την κεντρική γραφειοκρατία και τη διαφθορά στο τοπικό επίπεδο. Δεν είναι τυχαίο ότι οι πόροι του ΕΣΠΑ κατευθύνονται σε αντιπαραγωγικές δραστηριότητες που σχεδιάζονται στο πλαίσιο αναπαραγωγής του πελατειακού κράτους, κυρίως εκτός των οργάνων της Αυτοδιοίκησης. Επίσης, οι δομές αλληλεγγύης λειτουργούν τυπικά με ελάχιστες φωτεινές εξαιρέσεις. Κι αυτό γιατί η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν απευθύνεται, πια, άμεσα στους πολίτες, ούτε στη συνείδηση της συλλογικότητας, της αλληλεγγύης και του συνανήκειν, δηλαδή στην τοπική ταυτότητα, αντίθετα επιχειρεί να τους χειραγωγήσει, απομονώνοντάς τους σε μια θλιβερή ατομικότητα που καταλήγει στην αποπολιτικοποίηση, στην περαιτέρω διείσδυση των πελατειακών σχέσεων και στην «αποκεντρωμένη διαφθορά».

Με αυτά τα δεδομένα και ενόψει των εκλογών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι άνθρωποι που θα επιλεγούν να την υπηρετήσουν σ' αυτή την κρίσιμη οικονομική και πολιτική συγκυρία οφείλουν να παρέχουν τα εχέγγυα επιστροφής του θεσμού στις λαϊκές του αναφορές, τότε που αποτελούσε το αντίβαρο στις αδικίες του κεντρικού πολιτικού συστήματος. Η Αυτοδιοίκηση πρέπει να ξαναγίνει ο αμεσοδημοκρατικός εκείνος θεσμός που θα οργανώνει τις τοπικές και περιφερειακές συλλογικότητες, την αντίστασή τους και τους αγώνες τους στα πεδία της ανάπτυξης, της οικολογίας, της αλληλεγγύης και της ανθρωπιάς. Υπ' αυτή την οπτική, το δίλημμα των εκλογών για τους ΟΤΑ τον προσεχή Μάιο είναι αν θέλουμε μια Αυτοδιοίκηση χωρίς πόρους και αρμοδιότητες, που θα υπακούει στην πολιτική του Μνημονίου, της λιτότητας και της ανθρωπιστικής καταστροφής, ή αν επιθυμούμε μια Αυτοδιοίκηση των πολιτών, που θα ανατρέψει το Μνημόνιο και τις ολέθριες συνέπειές του, διαμορφώνοντας, συγχρόνως, τη συλλογική αντίσταση απέναντι στους νεοαποικιοκράτες δανειστές και τους εγχώριους υποστηρικτές τους.

Είναι εμφανές ότι εμείς επιλέγουμε αποφασιστικά και κατηγορηματικά τη δεύτερη πλευρά του διλήμματος. Οι πόλεις και τα χωριά μας αντιμετωπίζουν πολλά και σύνθετα, παλιά και νέα προβλήματα. Βέβαια, τα τοπικά προβλήματα δεν είναι αποκλειστικά τοπικά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το πρόβλημα που προέκυψε με την αιθαλομίχλη. Η εμμονή της κυβέρνησης να διατηρεί στα ύψη (λόγω φορολογίας) την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης οδηγεί τους πολίτες σε ανορθόδοξους τρόπους θέρμανσης που επιβαρύνουν υπέρμετρα το περιβάλλον και θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους. Τα προβλήματα δεν είναι μόνο ελληνικά ή ευρωπαϊκά, είναι παγκόσμια. Δικιά μας ευθύνη είναι να βρούμε στο τοπικό επίπεδο τις νησίδες ανάπτυξης και ανθρωπιάς που θα μας επιτρέψουν να αλλάξουμε τις συνθήκες κι έτσι να γίνουμε κίνητρο και δύναμη για πολύ περισσότερους απ' όσους άμεσα επηρεάζονται από την πολιτική και τη δράση μας.

Εξάλλου, οι άνθρωποι, ανυπεράσπιστοι μπροστά στην παγκόσμια οικονομική δίνη, κρατιούνται πιο σφιχτά από τους εαυτούς τους, δηλαδή από το τοπικό, εκεί όπου έμαθαν να βρίσκουν την ταυτότητά τους και τα νοήματα της ζωής τους. Γι' αυτό και η πολιτική μας θα έχει ως επίκεντρο την τοπικότητα, συνδυάζοντάς την με το υπερτοπικό και κάνοντας όσο πιο ανώδυνες γίνεται τις οδύνες της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης, μέχρι την πλήρη εξάλειψή της. Γιατί, ναι, ο άνθρωπος ματώνει, αλλά με εφαλτήριο τις πληγές του, τη συνειδητοποίηση των αιτιών τους και τη συλλογικά οργανωμένη δημιουργική αντίστασή του, μπορεί και πρέπει να οραματίζεται και να χτίζει τα γερά θεμέλια ενός νέου κόσμου.

...............................................
* Βουλευτής Αρτας ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφια περιφερειάρχης Ηπείρου

Πέμπτη, Μαρτίου 6

ΤΙ ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ – ΤΙ ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ – ΤΙ ΕΛΠΙΖΟΥΜΕ


Με λιγότερους κρατικούς και κοινοτικούς πόρους από τη μια, λιγότερους υπαλλήλους και περισσότερες αρμοδιότητες από την άλλη, οδεύουν οι δήμοι της χώρας προς τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές το Μάϊο,  ταυτόχρονα με τις  ευρωεκλογές. 

Η θέση των Δήμων  δυσχεραίνεται  λόγω της μείωσης των κοινοτικών κονδυλίων τα οποία θα διοχετεύονται προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση μέσω των Περιφερειών και των πρωτοφανών περικοπών της κρατικής χρηματοδότησης. Προφανής στόχος είναι η Τοπική Αυτοδιοίκηση -για να ανταποκριθεί- να αναγκαστεί να  λειτουργήσει με λογικές «επιχειρηματικότητας» και «ανταγωνιστικότητας», μεταφέροντας το κόστος στους δημότες.

Η λειτουργία των Δήμων  αφυδατώνεται από την συμμετοχή των πολιτών  στα κοινά, που έπρεπε να είναι η πεμπτουσία και η δύναμη αντίστασής τους. Εχουν μετατραπεί σε γραφειοκρατικές οντότητες, αποξενωμένοι από τους δημότες τους και τις πραγματικές τους ανάγκες.

Σ΄αυτό  το γενικό πλαίσιο εντάχθηκαν χωρίς αντίδραση, οι κυρίαρχες δημοτικές παρατάξεις στο Δήμο μας και φέρουν σημαντικές ευθύνες.

Πρώτα απ΄όλα η πλειοψηφία της σημερινής δημοτικής αρχής που όχι μόνο αποδέχτηκε την εφαρμογή του «Καλλικράτη» αλλά αποτέλεσε υποστηρικτή και στυλοβάτη του. Επίσης η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης, η οποία δεν συγκρότησε κανένα στοιχειωδώς αντιπολιτευτικό λόγο και ήταν σε πολιτική ομηρία και ανυπαρξία. Αυτό ήταν βέβαια και επιβεβαίωση  της λογικής της συγκυβέρνησης όπως αυτή εκφράστηκε σε κεντρικό καθώς και περιφερειακό επίπεδο.

 
Η Κίνησή μας συγκροτήθηκε για να δώσει ένα άλλο στίγμα στα δημοτικά πράγματα, για να ανοίξει έναν άλλο δρόμο όπου θέλουμε να συναντηθούμε και να βαδίσουμε μαζί με πολλούς πολίτες. Η παρέμβασή μας στα κοινά θα βασίζεται και θα αναδεικνύει το τετράπτυχο ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ-ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ-ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ.

Πιο συγκεκριμένα θα εργαστούμε ώστε ο Δήμος Νότιας Κυνουρίας :
  •  Να λειτουργεί ως συνειδητός κυματοθραύστης των μνημονιακών πολιτικών, στο βαθμό και την έκταση που τον αφορούν.
  •  Να δρα ως εμπνευστής, σχεδιαστής και αρωγός σχεδίων και κινήσεων παραγωγικής ανασυγκρότησης στην περιοχή μέσα από την ενίσχυση και προώθηση δραστηριοτήτων και πρωτοβουλιών.
  •  Να δημιουργεί και να συντηρεί ευρύτατο δίκτυο κοινωνικών υπηρεσιών και δομών αλληλεγγύης (πρόνοια ,υγεία, παιδεία, προστασία περιβάλλοντος).
  •  Να διαμορφώνει πολιτιστικές δομές με μαζικό χαρακτήρα και να υποστηρίζει ερασιτεχνικές ομάδες σε κάθε μορφή τέχνης.
  •  Να αναπτύξει και να λειτουργεί δομές άμεσης δημοκρατίας και παρέμβασης των πολιτών στη λήψη και στον έλεγχο των αποφάσεων, να γίνει ουσιαστική η συμμετοχή των τοπικών συμβουλίων.
  • Να αναδιαρθρώσει τον δημοτικό προϋπολογισμό ώστε να ενισχυθούν οι παραπάνω στρατηγικές και οι καθημερινές ανάγκες των δημοτών. Να ασκεί μόνιμα και σε συνεργασία με άλλους δήμους πίεση στην κεντρική εξουσία για άρση των περικοπών στη χρηματοδότηση και παράλληλα να αναζητά εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης.
Εμείς θέλουμε να μετατρέψουμε το Δήμο σε συμμετοχικό θεσμό διοίκησης, σε πραγματικό αυτοδιοικητικό κύτταρο, σε εκφραστή της λαϊκής βούλησης. 

Πιστεύουμε ότι μπορεί να αποτελέσει ανάχωμα στις πολιτικές δυνάμεις που θέλουν τη χώρα να μετατρέπεται σε «αποικία χρέους» , κατακερματισμένη χωρίς αύριο, τις πόλεις και τα χωριά τοπικά συντρίμμια της κυρίαρχης πολιτικής των Βρυξελλών. 

Ο μόνος παράγοντας που μπορεί να επιβάλλει και να δημιουργήσει ένα τέτοιο Δήμο, είναι η πλατειά και διαρκής κινητοποίηση των πολιτών. Στο πλαίσιο αυτό επιζητούμε την ευρύτατη συσπείρωση των δημοκρατικών, ριζοσπαστικών και οικολογικών δυνάμεων, για να συγκροτήσουμε μέτωπο αντίστασης και αναγέννησης της  Νότιας Κυνουρίας.

Σ’ αυτή την κινητοποίηση των πολιτών προσβλέπουμε, αυτή αποτελεί επιδίωξη της Κίνησης μας, και αυτή θα είναι το κριτήριο επιτυχίας της προσπάθειας μας, για να πορευτεί ο τόπος μας σε «άλλο δρόμο».

Η Γραμματεία της Δημοτικής Κίνησης Πολιτών Ν.Κυνουρίας