Πέμπτη, Μαρτίου 6

ΤΙ ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ – ΤΙ ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ – ΤΙ ΕΛΠΙΖΟΥΜΕ


Με λιγότερους κρατικούς και κοινοτικούς πόρους από τη μια, λιγότερους υπαλλήλους και περισσότερες αρμοδιότητες από την άλλη, οδεύουν οι δήμοι της χώρας προς τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές το Μάϊο,  ταυτόχρονα με τις  ευρωεκλογές. 

Η θέση των Δήμων  δυσχεραίνεται  λόγω της μείωσης των κοινοτικών κονδυλίων τα οποία θα διοχετεύονται προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση μέσω των Περιφερειών και των πρωτοφανών περικοπών της κρατικής χρηματοδότησης. Προφανής στόχος είναι η Τοπική Αυτοδιοίκηση -για να ανταποκριθεί- να αναγκαστεί να  λειτουργήσει με λογικές «επιχειρηματικότητας» και «ανταγωνιστικότητας», μεταφέροντας το κόστος στους δημότες.

Η λειτουργία των Δήμων  αφυδατώνεται από την συμμετοχή των πολιτών  στα κοινά, που έπρεπε να είναι η πεμπτουσία και η δύναμη αντίστασής τους. Εχουν μετατραπεί σε γραφειοκρατικές οντότητες, αποξενωμένοι από τους δημότες τους και τις πραγματικές τους ανάγκες.

Σ΄αυτό  το γενικό πλαίσιο εντάχθηκαν χωρίς αντίδραση, οι κυρίαρχες δημοτικές παρατάξεις στο Δήμο μας και φέρουν σημαντικές ευθύνες.

Πρώτα απ΄όλα η πλειοψηφία της σημερινής δημοτικής αρχής που όχι μόνο αποδέχτηκε την εφαρμογή του «Καλλικράτη» αλλά αποτέλεσε υποστηρικτή και στυλοβάτη του. Επίσης η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης, η οποία δεν συγκρότησε κανένα στοιχειωδώς αντιπολιτευτικό λόγο και ήταν σε πολιτική ομηρία και ανυπαρξία. Αυτό ήταν βέβαια και επιβεβαίωση  της λογικής της συγκυβέρνησης όπως αυτή εκφράστηκε σε κεντρικό καθώς και περιφερειακό επίπεδο.

 
Η Κίνησή μας συγκροτήθηκε για να δώσει ένα άλλο στίγμα στα δημοτικά πράγματα, για να ανοίξει έναν άλλο δρόμο όπου θέλουμε να συναντηθούμε και να βαδίσουμε μαζί με πολλούς πολίτες. Η παρέμβασή μας στα κοινά θα βασίζεται και θα αναδεικνύει το τετράπτυχο ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ-ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ-ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ.

Πιο συγκεκριμένα θα εργαστούμε ώστε ο Δήμος Νότιας Κυνουρίας :
  •  Να λειτουργεί ως συνειδητός κυματοθραύστης των μνημονιακών πολιτικών, στο βαθμό και την έκταση που τον αφορούν.
  •  Να δρα ως εμπνευστής, σχεδιαστής και αρωγός σχεδίων και κινήσεων παραγωγικής ανασυγκρότησης στην περιοχή μέσα από την ενίσχυση και προώθηση δραστηριοτήτων και πρωτοβουλιών.
  •  Να δημιουργεί και να συντηρεί ευρύτατο δίκτυο κοινωνικών υπηρεσιών και δομών αλληλεγγύης (πρόνοια ,υγεία, παιδεία, προστασία περιβάλλοντος).
  •  Να διαμορφώνει πολιτιστικές δομές με μαζικό χαρακτήρα και να υποστηρίζει ερασιτεχνικές ομάδες σε κάθε μορφή τέχνης.
  •  Να αναπτύξει και να λειτουργεί δομές άμεσης δημοκρατίας και παρέμβασης των πολιτών στη λήψη και στον έλεγχο των αποφάσεων, να γίνει ουσιαστική η συμμετοχή των τοπικών συμβουλίων.
  • Να αναδιαρθρώσει τον δημοτικό προϋπολογισμό ώστε να ενισχυθούν οι παραπάνω στρατηγικές και οι καθημερινές ανάγκες των δημοτών. Να ασκεί μόνιμα και σε συνεργασία με άλλους δήμους πίεση στην κεντρική εξουσία για άρση των περικοπών στη χρηματοδότηση και παράλληλα να αναζητά εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης.
Εμείς θέλουμε να μετατρέψουμε το Δήμο σε συμμετοχικό θεσμό διοίκησης, σε πραγματικό αυτοδιοικητικό κύτταρο, σε εκφραστή της λαϊκής βούλησης. 

Πιστεύουμε ότι μπορεί να αποτελέσει ανάχωμα στις πολιτικές δυνάμεις που θέλουν τη χώρα να μετατρέπεται σε «αποικία χρέους» , κατακερματισμένη χωρίς αύριο, τις πόλεις και τα χωριά τοπικά συντρίμμια της κυρίαρχης πολιτικής των Βρυξελλών. 

Ο μόνος παράγοντας που μπορεί να επιβάλλει και να δημιουργήσει ένα τέτοιο Δήμο, είναι η πλατειά και διαρκής κινητοποίηση των πολιτών. Στο πλαίσιο αυτό επιζητούμε την ευρύτατη συσπείρωση των δημοκρατικών, ριζοσπαστικών και οικολογικών δυνάμεων, για να συγκροτήσουμε μέτωπο αντίστασης και αναγέννησης της  Νότιας Κυνουρίας.

Σ’ αυτή την κινητοποίηση των πολιτών προσβλέπουμε, αυτή αποτελεί επιδίωξη της Κίνησης μας, και αυτή θα είναι το κριτήριο επιτυχίας της προσπάθειας μας, για να πορευτεί ο τόπος μας σε «άλλο δρόμο».

Η Γραμματεία της Δημοτικής Κίνησης Πολιτών Ν.Κυνουρίας