Κυριακή, Σεπτεμβρίου 7

ΔΗΜΟΣΙΟ - ”ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ” - ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ



Μέχρι τα τέλη του χρόνου πρέπει να απολυθούν τουλάχιστον 6.500 εργαζόμενοι, για να συμπληρωθεί ο αριθμός των 15.000 απολύσεων που έχει συμφωνηθεί με την τρόικα από τους Σαμαρά-Βενιζέλο-Κουβέλη. Από που θα συμπληρωθεί αυτός ο τεράστιος αριθμός απολύσεων, δεδομένου ότι οι μαζικές απολύσεις της ΕΡΤ και των γιατρών του ΕΟΠΥΥ έχουν ήδη γίνει (πάνω από 5.000 άτομα); Από τους λεγόμενουςεπίορκουςμήπως; Αυτό το παραμυθάκι έχει πλέον τελειώσει. Καμιά τρακοσαριά διώχτηκαν μέσα από ποινικό-διοικητικές διαδικασίες μέχρι τώρα. Θέλετε να διωχτούν άλλοι τόσοι; Οι υπόλοιποι 6.000+ από που θα βρεθούν;
Η κυβέρνηση έχει βάλει στόχο να διώξει από το δημόσιο τους εργαζόμενους κατηγορίας ΥΕ (Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης, δηλαδή με απολυτήριο δημοτικού ή τριτάξιου γυμνασίου). Σύμφωνα με την κυρίαρχη άποψη, το δημόσιο είναι χώρος μόνο για τουςσπουδαγμενους”, ενώ οι εργάτες δεν έχουν θέση. Οι εργασίες στις οποίες απασχολούνται πρέπει να περάσουν σε εργολάβους και οι εργάτες να γίνουν δούλοι σ' αυτούς, χωρίς να έχουν το μισθολογικό και ασφαλιστικό καθεστώς που έχουν σήμερα. Στόχος είναι να γυρίσουμε σε ένα εργασιακό καθεστώς χειρότερο από αυτό που ίσχυε όταν οι εργάτες στο δημόσιο ήταν στη συντριπτική τους πλειοψηφία συμβασιούχοι.
Που θα βρεθεί αυτή η μεγάλη μάζα ΥΕ, εργατών δηλαδή, στο δημόσιο; Θα βρεθεί στους ΟΤΑ. Εκεί υπάρχουν εργάτες καθαριότητας, κηπουροί, υδραυλικοί, οικοδόμοι και άλλες ειδικότητες εργατών. Αυτοί είναι ο στόχος και όποιος λέει το αντίθετο λέει ψέματα.
Ήδη, στο Υπουργείο Εσωτερικών δουλεύουν εντατικά πάνω στη λίστα των Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου των ΟΤΑ. Πρόκειται για τις δημοτικές επιχειρήσεις και τις ανώνυμες εταιρίες των ΟΤΑ, οι οποίες-σύμφωνα με το νόμο του Καλλικράτη, που ψηφίστηκε το 2010-θα πρέπει να βάλουν λουκέτο, αν συμπληρωθούν τρία χρόνια ζημιογόνων χρήσεων. Και βέβαια, δεν μπορούν να είναι κερδοφόρες επιχειρήσεις που ασχολούνται με κοινωνικό έργο, ακόμη και αν αυτό είναι στον τομέα του πολιτισμού.
Θα μπει μπροστά, λοιπόν, και σύντομα μάλιστα, μια φάμπρικα συγχωνεύσεων και καταργήσεων τέτοιων εταιριών, που θα έχει ως αποτέλεσμα χιλιάδες απολύσεις. Στη συνέχεια θα έρθει η ώρα της καθαριότητας που την προορίζουν για τους εργολάβους (σίγουρη δουλειά και εξασφαλισμένο κέρδος). Την τύχη των καθαριστριών του Υπουργείου Οικονομικών θα έχουν, δυστυχώς, και οι εργάτες καθαριότητας και άλλοι εργάτες που απασχολούνται στους ΟΤΑ. Εκτός εάν...

ΜΠΑΜΠΑΔΗΜΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
g.babadimas@hotmail.com